lördag 31 juli 2010

Frälsningsarmén försvårar livet för fattiga studenter?

Dagen och Eskilstunakuriren har gett publicitet åt att frälsis i Eskilstuna vill börja förmedla överbliven mat från affärer och restauranger till behövande i stan. Detta kan låta snällt och gulligt för alla er som lever i lyx och bara vill döva era samveten med några goda gärningar då och då, men för oss fattiga studenter som nästan bara jagar varor till billigast pris kan det te sig annorlunda. En sådan konkurrens blir svår att klara.

Eskilstuna är annars en bra stad för att jaga billiga varor med kort datum i.

Nu kanske inte alla anser att jag kan räknas som fattig, men jag vågar påstå att min årsinkomst ligger en bit under det som kallas "existensminimum". Det går att leva billigt om man varken super, knarkar eller kör bil. Ifall man dessutom samlar frukt och bär själv och fryser in, ständigt handlar mat med kort datum eller bakar brödet själv samt köper kläder i billigare butiker än Myrorna så överlever man på en ganska låg summa.

Det vet vi studenter som försöker klara oss utan att dra på oss studieskulder...

4 kommentarer:

 1. Käre Ludvig
  Det kastas otroligt mycket mat i dagens samhälle trots allt tal om miljömedvetenhet. Det är väl alldeles utmärkt att använda en bråkdel av svinnet till de som inte ens klarar att jaga billig mat. Ett annat sätt att minska svinnet är att butiker börjat laga färdigmat av sådant som snart inte längre är säljbart. Rimligen leder sådant till att matpriser kan hållas på en mer rimlig nivå. Det är ju vi konsumenter som i slutändan betalar för svinnet.

  SvaraRadera
 2. Hej du skrev på aletheia om miljöpartiets ideologiska kopplingar till nazismen. Förlåt att jag ställer frågan här, men kan du berätta mer om det? Jag tror dig, men är helt okunnig i frågan.
  mvh
  Erik

  SvaraRadera
 3. Ulf,
  Problemet är att dagens ekonomiska system inte kan hantera det som på livsmedelsområdet borde vara en absolut självklarhet - ÖVERSKOTT!

  Men det räknar jag med att återkomma till.

  SvaraRadera
 4. Anonym,
  Först vill jag framhålla att den lite flummiga alternativrörelsen som det svenska miljöpartiet vuxit fram ur är något som tilltalar mig starkt och att några av mina bästa vänner är miljöpartister. Deras syn på småskalighet delar jag i mycket stor utsträckning. Dessutom är jag vapenvägrare samt ägare av fyra cyklar och noll bilar.

  Med det sagt så ska jag försöka svara på din undran.

  Nationalsocialistiska arbetarepartiet hade på sin tid två slagord - blod och jord. Ord nummer två är det som ger mest kopplingar till vurmandet för Naturen, som kan tyckas vara en typisk möjlighet till "guilt by association".

  Läser man Mp:s historiska parti- och idéprogram med "konspirationsteoretiska glasögon", så ser man att vissa formuleringar som i deras fall gäller natur och miljö lika gärna kunde vara tagna direkt från 1940-talets Tyskland. Nazzarna var faktiskt föregångare när det gäller djurskydd - tyvärr så behandlade de vissa människor mycket sämre än djuren. Ett kort citat som, ifall det skulle överföras från den biologiska till den kulturella "evolutionen" snarare skulle passa Nd än Mp:

  "Konstgjord spridning av främmande arter kan ses som en förorening av den biologiska miljön som regelmässigt ger allvarliga ekologiska störningar. [...] Miljöpartiet anser att ett generellt förbud mot spridning av främmande arter och biotekniskt manipulerade organismer i naturen snarast bör införas." (s.29 i Mp:s partiprogram från 1994)

  Det största problemet med Mp (och Sd med flera) är vilka medel som man kan anse helgar de mål man ställer upp. När det gäller så otroligt allvarliga saker som de miljöhot Mp pekar på så har jag mina onda aningar.

  Info om en i mitt tycke kul bok som målar upp ett skräckscenario hittas på:

  http://www.contra.nu/gronasverige.html

  Nu påpekade jag i min kommentar på Aletheia att S och C passar bättre in än Mp när det gäller att leta historiska och ideologiska kopplingar till vad nazzarna tyckte och tänkte, men nu var det Mp det gällde.

  SvaraRadera