tisdag 8 september 2009

Starkare "vin" ger effekt(!)

En del kyrkor har funderat på att införa starkare vin vid nattvardsfirande med anledning av den så kallade "nya influensan". Detta avfärdar både "experter" nykterhetsrörelse som onödigt eller verkningslöst. Jag vill dock hävda motsatsen och ska lägga upp några argument och tips här:

1. För att avsedd effekt skall uppnås krävs något högre halt av alkohol än det finns i "vanligt starkvin". Närmare 70% skulle göra susen. Jag yrkar på inköpande av 75%-ig vodka som blandas med koncentrerad aroniasaft. Detta kommer garanterat se ut som vin, dock med något starkare "smak"...

2. Aroniabär kan plockas i ett bostadsområde nära dig och är jättenyttiga. Det är precis rätt tid att plocka dessa nu. (Ska de serveras utan alkohol rekomenderas frysning av bären starkt för att bli av med den något sträva smaken.)

3. Detta kommer att leda till uppmärksamhet internationellt om det införs. Det är på tiden att svensk kristenhet blir känd för något annat än debatten om homoäktenskap.

4. Det är ingen vild gissning att detta resultera i en ökad tillströmning av yngre vuxna till våra kyrkor. Speciellt studenter. Människor vi annars brukar ha svårt att nå.


Det är dags att vi kristna tar hälsofrågorna på allvar!

Dagen-1 Dagen-2

(Behöver jag antyda att jag är helnykterist? )

2 kommentarer:

 1. Det som hjälper är om inte alla dricker ur samma bägare.
  Det finns kyrkor som delar ut natsvarden i Brickor med potions plastbägare som man kastar efter intagande av nattvarden.sånna brickor med små plastmuggar finns redan.och utrymma för beg muggar löggs i mitten av brickan. så ingen smittspridning .
  Det är nog det enda rätta.

  SvaraRadera
 2. Nja, det finns faktiskt fler lösningar än så. En, antagligen, mer biblisk sådan är att doppa brödet i vinet.

  Visserligen är jag van med "särkalkar" som det så vackert heter, men det försvagar symboliken på ett minst lika allvarligt sätt som införandet av dessa småkex/oblat som SvK använder.

  SvaraRadera