fredag 18 mars 2011

Fel i Dagen om bidrag.

Som erfaren föreningsräv reagerar jag starkt på vad tidningen Dagen skriver om angående bidragen till ideell ungdomsverksamhet.

Att en del organisationer ser snett på sina konkurrenter må vara hänt, men när så kallade kristna ungdomsorganisationer klagar på att de inte får fler miljoner så känner jag mig tvungen att reagera.

Jag har varit aktiv i ungdomsverksamhet i både kristen och sekulär regi. Vad jag vet har det sökts bidrag för mig i minst tre-fyra olika kyrkosamfund. Och då har jag inte räknat de olika kyrkorna/föreningarna inom samma samfund.  Dubbelräkning har givetvis skett även inom den kyrkliga världen om vi ser den som en helhet.

Men visst tillstår jag att flertalet ungdomsföreningar inte skulle vara organiserade på samma sätt om det inte varit för bidragens skull. Detta gäller självfallet både grupper av spelsugna ungdomar och så kallad kristen ungdomsverksamhet.

Jag var med på SVEROK:s jubileumsfest när förbundet firade tjugo år och vad man än tycker om att de får miljoner i bidrag för att främja spelhobbyn, så är det förbundet en utmärkt skola i vad demokrati innebär.

Men det stora problemet i sammanhanget tycks vara kyrkornas oroande sekularisering och anpassning till bidragsreglerna. Guds församling ska inte göra sig beroende av bidrag från en ateistisk stat.

Kanske dags för kyrkorna att säga nej till judaspengarna?

2 kommentarer:

 1. Jag håller inte med denna bloggare. Jag har själv varit mycket aktiv i kristna ungdomsorganisationer i många år. De dubbelanslutna föreningarna det talas om när en förening/församling har varit med i flera samfund har inte lett till dubbel räkning.

  Tidigare har ungdomsförbunden delat dessa medlemmer mellan sig, så att om en förening är med i 2 föreningar har de fått 50 % var av medlemmarna, 3 har get 33 % osv.

  Nu är det ett nytt system, där dubbelanslutna föreningar får välja vilken riksorganisation man söker bidrag genom. De andra riksorganisationerna får då inte del av denna förening alls.

  Allt detta för att garantera att medlemmarna inte söks för dubbelt. Av ärlighetsskäl helt enkelt.

  Vad jag vet gör samfunden på liknande sätt.

  SvaraRadera
 2. Anonym,

  Din kommentar handlar inte om samma sak som min bloggpost ovan och jag förstår absolut inte att det du beskriver skulle vara ett problem.

  SvaraRadera